5 чудесни места за селски туризъм в България

В наши дни има много почитатели на селския туризъм. Всички те харесват разходките на чист въздух и се възхищават на девствената селска природа. Много български села предоставят чудесни условия за туризъм, така че ние ще предложим 5 дестинации, които със сигурност ще се харесат на привържениците на селото. Нека не губим време, а да преминем към предложенията.

1 – Село Граница, област Кюстендил

granica

Село Граница предлага на туристите да видят множество архитектурни и културни забележителности, сред които са манастир „Свети Лука“, възрожденската църква „Свети Илия“, отбранителната кула „Границка къща“ и средновековната крепост „Граница“. Защитената местност и една от основните забележителности на селото е „Вековната букова гора“. Това китно село блести с множество архитектурни паметници, вековна история и с невероятния си чар.

2 – Село Побит камък до Велинград

Побит камък е малко, но красиво селце до Велинград. Историята разказва, че името на селото идва от близката побита скала. Легендата разказва, че тази скала е била светилище на траките. Забележителностите на селото обаче не свършват със скалата. Тук се намират уникален Етнографски музей, както и немалко къщи построени във възрожденски стил. Гористите местности в комбинация със скалите допринасят за неустоимата гледка, която се открива пред туристите. Тези, които са тръгнали на почивка във Велинград, могат да се отбият за кратко и в с. Побит камък.

3 – Село Войнежа, община Велико Търново

voineja

Село Войнежа е популярно с легендите за заровени съкровища и ценности. Това е едно от най-спокойните села в Северна България, където посетителите ще се насладят на дивна природа, много зеленина, дървета, чист въздух и добри хора.

На разположение за туристите е еко пътека, която ще ги отведе в храма „Св. Пророк Илия“, който има дълга история зад гърба си. Друга забележителност, която можете да срещнете в селото е Кладни дял. Най-хубавото е, че ако поговорите с местните, ще установите колко много тайни има това наглед малко селце.

4 – Село Стефаново, област Радомир

stefanovo

Стефаново е малко село в област Радомир, но пък за сметка на това, предлага топло посрещане за гостите си. Последните могат да посетят язовира на селото, който е захранван редовно и предоставя страхотна гледка, която е смесица от много вода, зеленина и китна природа. На разположение за посетителите е и хотел „Кралско село“, който се намира в близост до язовира.

Селото предоставя възможност да посетите различни магазини за хранителни стоки и заведения. Лятото и пролетта са двата най-силни сезона, когато Стефаново оживява. Всяка година през юни месец се състои селския събор, където се играят кръшни хора и ръченици, които трябва да видите.

5 – Село Ганчовец, община Дряново

Полегатите хълмове, горите и зеленината на с. Ганчовец са наистина незабравими. Старовремските къщи са разпръснати по хълмовете, като по този начин се формира две махали. В Ганчовец могат да се видят автентични механи и селски кръчми в стар стил. Селото е кръстена на  Христо Ганчович, който участва в четата на Хаджи Димитър. В центъра на селото може да се види негов паметник. Посрещането на гостите на селото е много топло, дружелюбно и миролюбиво.

Интересен факт е, че в с. Ганчовец се провежда рок фестивалът „Ракия – Магия“. В него взимат участие популярни и не толкова популярни рок музиканти, както и фенове на хубавата ракия.

 

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *