Созопол – никога не е късно да отидеш на море

СозополГрад Созопол е разположен в югоизточната част на Черно море. Той се намира в бургаска област и е с население 4317 човека, според проведеното проучване през 2011 година. Созопол е наследил гръцката колония – Аполония и е един от най-старите градове в България.

Първото име на града, което идва от гръцките колонизатори е Антеа. По-късно се променя на Аполония в чест на бог Аполон почитан като лечител и покровител на изселниците. В късната античност града придобива името Созополис или в превод Град на спасението. По времето на турското владичество градът се казва Сизеболу, а при освобождението е наречен Созопол.

Историята на морския град е дълга и впечатляваща. В нея може да откриете множество любопитни факти, които малцина знаят. Естествено, днешен Созопол е отворен за туристи от всички държави, за да се радват те на благоприятния лечебен климат и черното море.

Християните могат да посетят църквите „Свети Зосим“, „Свети Георги“, „Света Богородица“ и „Св. Св. Кирил и Методий“. Съществуват и няколко красиви параклиса, съхранени от времето на турското робство. Вярващите се упътват към тези места, за да се пречистят и да запалят свещ за здраве.

Туризмът играе водеща роля в днешен Созопол. Градът е ключов за посетителите на южното черноморие у нас и привлича погледи със старите си сгради, плажната ивица и природата. Любителите на къмпинги могат да посетят близките „Градина“, „Каваци“, „Златна рибка“ и „Веселие“. Там те ще получат перфектно обслужване и незабравими моменти в приятна компания. созопол плаж

Плажовете са чисти и красиви. Забавленията включват барове, дискотеки, бирарии и механи, за да изкарате приятно и да се насладите на вкусна кухня. Не на последно място поставяме и луксозните хотели, квартири, бунгала и вили, където да отседнете. Цените се приемливи и не ви натоварват излишно. Тук има за всекиго по нещо, тъй че не пропускайте да дойдете и да се уверите сами. Никога не е късно да отидете на морето и да изкарате приятно ваканцията си.

 

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *