Село Боженци – уникална архитектура и история

БоженциНа 16 километра от Габрово се намира архитектурно-историческият резерват с. Боженци. Селото се гордее с 600 годишната си история и е паметник на възрожденската култура у нас. Това място е съхранило множество къщи-паметници, които привличат погледите на туристите и гостите на селото. Разбира се, освен културни ценности, тук може да се види дивна природа и да се диша чист въздух, който ще повлияе положително на здравословното ви състояние.

Живописните къщи съчетават масивни каменни огради, красиви порти в селски стил и дюкяни пред тях. Слънчевото селце напомня за живота на обикновените хора в миналото и в същото време зарежда с позитивно настроение всички, които се отбият, за да почиват тук. Вие може да видите две автентични къщи музеи, където са поставени експозиции с богат фотографски материал и вещи, разкриващи ежедневието на заможни боженски фамилии.

Истинските ценители на историческото наследство определено има какво да видят, когато посетят Боженци. Туристите могат да се настанят в една от много възрожденски къщи, като там те ще посетят различни кафенета, механи и малки дюкянчета. Тръпката, която ще изпитате е несравнима, тъй като малко места предлагат толкова много история и архитектура събрани на едно място.

Селото е кръстено на болярката Божана, която при превземането на Търново от турците през  1393 година, бяга със семейството си в търсене на гориста планина. Тя стига до малка рекичка и основава селото. Днес географските му особености и климата превръщат Боженци в подходящо място за селски туризъм, в който посетителите се наслаждават на уникални архитектурни стилове и култура.Боженци

Това е един от най-популярните архитектурни резервати в цяла България. Градоустройствените ансамбли, паметниците и находките тук не свършват, което означава, че няма да сгрешите ако отделите няколко дни, за да дойдете в селцето. Местните жители ще ви организират топло посрещане и ще се погрижат да се чувствате отлично през цялото време на пребиваването ви.

Имайте предвид, че в Боженци няма да скучаете, защото забавленията за гостите не са никак малко, а имате възможността за разходки с опознавателна цел до Габрово или Велико Търново.

Comments are closed.