Какъв куфар да изберем?

На всеки от нас се налага да пътува в някакъв момент от живота – някои обичат да пътуват, други не толкова – но всички трябва да пренасяме някак багажа си. Затова едва ли има човек, който да няма някакъв куфар или чанта сред вещите си. Но ако сега ви предстои да си купите куфар, как и какъв модел бихте избрали?

Освен по размерите си (което е логично), куфарите се различават основно и по материята, от която са произведени. По този признак те са два основни типа – твърди и меки.

Меките куфари са произведени от текстил. Основните им предимства пред твърдите куфари са, че те са по-леки, а също така са и гъвкави, т.е. могат да заемат формата на вещите, които се опитваме да поберем в тях. Естествено, освен предимства, меките куфари имат и недостатъци – те предпазват багажа ни в по-малка степен, а и са по-податливи на щети от остри предмети при пренасяне.

Твърдите куфари, както името им подсказва, са произведени от твърди материали. Те от своя страна са няколко вида – ABS, полипропилен и поликарбонат. Най-надеждни и здрави са куфарите, произведени от поликарбонат, но както може да се очаква, те са и най-скъпи. Определено обаче, ако се налага да пътуваме често, твърдият куфар от поликарбонат си струва всеки похарчен лев.

Сред предимствата на твърдите куфари са по-добрата защита, която осигуряват на пренасяния багаж и постоянната форма (те не се деформират в зависимост от „пълнежа“). За сметка на това обаче те са по-тежки от текстилните куфари.

Почти всички твърди куфари са снабдени с колелца – 2 или 4. Куфарите с колелца определено са по-лесни за преместване – все пак тежестта им се разпределя между носещия и колелата, а в случаите с 4 колелца дори не се налага да поемаме от тежестта на куфара – просто трябва да го насочваме с бутане или дърпане.

Без значение на кой вид куфар се спрем в зависимост от предпочитанията и целите си, трябва да знаем, че най-евтините предложения обикновено не са достатъчно качествени. Куфарите с цени под 70-80 лв няма да ни свършат работа за повече от 1-2 пътувания, така че по-добре ще е да отделим еднократно по-голяма сума, но да си гарантираме дълго безпроблемно ползване.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *