Да си починем в село Арбанаси

arbanasiАрбанаси е едно от най-красивите български села, което си струва да посетите, поради ред причини. Това място има богата история, като първите сведения за него датират от 16 век. Село Арбанаси е включено в 100-те национални туристически обекта, тъй като посреща гостите си с автентична красота, добре съхранени възрожденски къщи, манастири и църкви.

Именно културните забележителности водят все повече туристи в Арбанаси. Разбира се, любителите на красивите природни гледки също има какво да видят и почувстват, когато пристигнат тук. Някои от възрожденските къщи са превърнати в къщи за гости предлагащи пълни екстри и удобството на туристите от страната и чужбина.

В селото ще намерите десетки вили, къщи и дори хотели, в които може да отседнете. Цените са народни и всеки средностатистически българин може да си позволи почивка в тази част от страната. Чистият въздух в комбинация с природата ще ви даде възможност да релаксирате пълноценно и да изкарате една чудесна ваканция, която ще ви зареди с положителна енергия.

Старинното селище е само на четири километра от Велико Търново и има изглед към хълмовете Трапезица и Царевец. Петте църкви и двата манастира са част от културното наследство на селото и всеки, който идва тук трябва да види тези красиви постройки.

В с. Арбанаси са развити занаятите медникарство и златарство. През далечната 1977 година се появява и първото гръцко училищеarbanasicurkva на българска земя. Гостите на това китно българско село ще се радват на прохлада през летния сезон и на живописни снежни гледки през зимата.

Всеки, който иска да разгледа културните ценности в тази точка на България, може да посети и близкия старопрестолен град Велико Търново, където се намират уникални забележителности. Разходката с цел опознаване на историята ще бъде придружена от много находки, старинни постройки и исторически местности, тъй че не пропускайте това благоприятно изживяване.

В обобщение можем да кажем, че почивката ви в Арбанаси ще ви позволи да научите много неща и да се любувате на великолепни пейзажи, които ще останат в паметта ви дълго време.

Comments are closed.