Банско – удачният избор за вашата ваканция

За трета поредна година Банско е обявен за ски курорт на България от Академията на Световните ски награди.

Зимната приказка в Банско започва с откриването на ски сезона през декември, където професионалисти или любители на спорта могат да се радват на 75 км ски трасета, от които 25% са за експлоатация само от опитни скиори и сноубордисти. За уюта и комфорта на посетителите, курортът разполага с голяма мрежа от хотели.

Обликът на сградите е в характерния за града възрожденски стил, а други са реновирани според последните архитектурни стандарти. Спрямо хората в неравностойно положение също са предвидени специални условия, съобразени с нуждите им при престоя.

Предпочитана процедура е сауната, която освен място за отдих, спомага и за социалните контакти между почиващите. Различават се няколко вида. Финландската сауна продължава между половин  до два два часа като завършва с леден душ.

Парната сауна пък води до изпотяване и подмладяване, а инфрачервената сауна служи за коригиране на теглото и релакс. Докато гостите се наслаждават на отпускащи масажи в спа центъра, към хотелите има пригоден детски кът за най-малките посетители.

Актуална тенденция е да се съчетава полезното с приятното, затова за професионалните си ангажименти отпочиващите могат да ползват добре оборудвания конферентен център на хотелите.

Към списъка от допълнителни услуги спадат залите за билярд и боулинг, възможността да се наемат велосипеди и коли под наем, а за любителите на по-екстремни изживявания са предвидени риболов, конна езда, рафтинг и пара – планеризъм. Подходящи за поход в планината са еко пътеките „Демянишка вода разказва”, „Драгостинов чарк”, „Към Царството на Еделвайса” и пригодената за нуждите на хора с увреждания еко пътека „Към Башлиица”.

Гостите на хотелите в Банско могат да задоволят кулинарния си вкус с традиционните за областта български ястия като чомлек, катино мезе, бански кустурета, катък, бански шиш, овчи млека и известния бански старец. Ежегодно всяка последна събота на месец май се организира изложба на банската кухня. На този ден задължително присъства блага баница с ориз.

Особено атрактивни за града са етнографските изложби, в които средищно място заемат автентичните бански носии. Празнична атмосфера придава кукерският карнавал в чест на настъпващата Нова година. Важен акцент към него е кръшното българско хоро.

Интересна изложба към зимната приказка на Банско представляват ледените скулптури „Огън от лед”. През лятото почивката в планината е съпроводена от други културни мероприятия – откриване на летния сезон с празници на Банската традиция, фолклорен фестивал, джаз фестивала и театрален фестивал на Банско.ski-bansko

Сгушен в подножието на Северен Пирин, Банско съвсем не е притихнал курорт. Там посетителите имат възможност да организират почивката си според техните индивидуални потребности.

Резервирайте сега, удобството и комфорта на хотелите в Банско!

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *